Kondoros

 

Geist-Csákó kastély

 

A romantikus vadászkastélyt a Szarvason élő Batthyány István gróf és Balza Anna grófnő fia Batthyány László építette Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján 1852-ben. Az emeletes „H” alakú épület főhomlokzatában korai öntöttvas oszlopos loggia épült, a másik szárny oromzata svájci faoszlopos. A kastélyhoz csatlakozik az agrárház, park, parkkapu. A kastély parkjában a fő épülettől 80-100 m-re áll az Ybl Miklós által tervezett reprezentatív neoreneszánsz kupolás kápolna 1864-ből. A kertkapun kívül áll a romantikus intézői lak.

 

Batthyány László a birtokot eladta a gyulai gyertyagyáros, majd sertéskezeskedőnek Geist Gáspárnak, annak intézője Petőfi István a költő öccse volt 1858-1880 között, aki itt halt meg és itt temették el a tanyavilág régi temetőjében. A temetőt már régen felszámolták, de Petőfi István fejfáját a kondorosi iskolának sikerült megmenteni, azóta is az iskola udvarán áll.

 

Parkja nagyon gazdag növényvilággal, fákkal, cserjékkel rendelkezett, itt találunk pl. a megye két legnagyobb vénicszilfája, de még mindig találunk ritkaságszámba menő vadgesztenyefákat, szürke és fehérnyárfákat, hársfákat.

 

Feltűnően sok cserje lehetett a parkban és körülötte, még elhanyagolt állapotában is mutatja azt a gazdagságot és jóízlést, ami itt jellemző volt.

 

Most 2006-ban szomorú, lehangoló látvány úgy a kastély, mint a megmaradt parkterülete. A parkban található az 1865-ben Ybl Miklós által épített reprezentatív neoreneszánsz kupolás kápolna, alatta családi kripta.

 

 

 

(A részlet a Körös Maros Nemzeti Parkért Egyesület 2008-ban Szelekovszkiy László szerkesztésében megjelent Kastélyok és kúriák Békés megyében című könyvből származik.)

 

Támogatóink

Az Alföldi Vadásztársulat  Közhasznú Alapítvány 2015. évi működését támogatta
emmi logo knea-logo k